Ζωή Μπαταρίας

Όλοι χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, mp3 players και άλλα. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των συσκευών είναι η φορητότητά τους που εξασφαλίζεται χάρη στην χρήση εσωτερικής μπαταρίας. Ανάλογα με την συσκευή, ο χρόνος επιτρεπτός χρόνος χρήσης διαφέρει όταν δεν υπάρχει μόνιμη παροχή ρεύματος.

Πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην διάρκεια μια μπαταρίας και τον κύκλο ζωής της μπαταρίας. Η διάρκεια της μπαταρίας είναι συνάρτηση της ισχύς και της χρήσης. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής συσκευής και την χρήση της, η διάρκεια μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε το ίδιο κινητό αλλά ανάλογα με την χρήση (wifi, gps κ.α.) η διάρκεια να διαφέρει. Η ζωή της μπαταρίας από την άλλη είναι πόσο χρόνο/ια μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια μπαταρία χωρίς σοβαρές μεταπτώσεις της διάρκειας της.

Η αλήθεια είναι ότι όσο σωστή χρήση και να κάνετε η διάρκεια αυτή μειώνεται. Πολλές φορές δε η μείωση μπορεί να φτάσει το 70%-80%.  Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

Για να καταλάβουμε το φαινόμενο πρέπει να δούμε την τεχνολογία της μπαταρίας. Η μπαταρία αποτελείται από στοιχεία που περιέχουν αρνητικά και θετικά ηλεκτρόνια. Όταν η μπαταρία είναι φορτισμένη τα ηλεκτρόνια έχουν συγκεκριμένη διάταξη (θετικός και αρνητικός πόλος). Με την χρήση τα ηλεκτρόνια αυτά αλλάζουν θέση με αποτέλεσμα η μπαταρία να αποφορτίζεται. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες μπαταριών ανάλογα με τον τύπο και το είδος χρήσης.

Οι  δύο βασικές κατηγορίες είναι νικελίου καδμίου και ιόντων λιθίου. Οι πρώτες έχουν σχεδόν αποσυρθεί γιατί πάσχουν από το φαινόμενο της <<μνήμης>>. Όταν οι φορτίσεις γίνονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα κάποια από τα υλικά της μπαταρίας κρυσταλλοποιούνται δεσμεύοντας κάποια ηλεκτρόνια με αποτέλεσμα να μειώνεται πιο γρήγορα η ζωή της μπαταρίας. Η διάρκεια μειώνεται γιατί τα ηλεκτρόνια μπορούν να μετακινηθούν. Τεχνολογικά οι μπαταρίες λιθίου είναι σαφώς καλύτερα και τυπικά δεν πάσχουν από αυτό το φαινόμενο. Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, αν όχι όλες, έχουν τέτοιες μπαταρίες πια. Οι μπαταρίες λιθίου δεν πρέπει να αποφορτίζονται τελείως. Καλό είναι να έχετε σαν κατώτατο όριο το 6-10%.

Παρόλο που το φαινόμενο της μνήμης δεν υπάρχει πια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βελτιώσετε τον κύκλο ζωής της μπαταρίας σας.

Γενικές συμβουλές:

  • Να κάνετε πάντα πλήρεις φορτίσεις στο 100%
  • Καλό είναι πριν από κάθε φόρτιση η μπαταρία να μην πέφτει κάτω από 5%
  • Οι πρώτες φορτίσεις είναι οι πιο σημαντικές. Ακολουθείτε τις δύο πρώτες συμβουλές
  • Οι συσκευές να αποθηκεύονται σε περιβάλλον που δεν έχει ακραίες διακυμάνσεις στην θερμοκρασία
  • Μην αφήνετε μπαταρίες για πολλούς μήνες χωρίς χρήση

Συμβουλές ειδικά για φορητούς υπολογιστές

  • Όταν τους έχετε στο ρεύμα να ΜΗΝ έχετε την μπαταρία συνδεδεμένη
  • Να κάνετε μια πλήρη φόρτιση/αποφόρτιση τουλάχιστον μια φορά τον μήνα
  • Απενεργοποιήστε υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιείτε (bluetooth, wifi κ.α.)

Μην ξεχνάτε ότι όσο καλή χρήση και να κάνετε μοιραία κάποια στιγμή η μπαταρία σας θα χρειαστεί αντικατάσταση. Βέβαια με την τεχνολογία όπως εξελίσσεται το πιο πιθανόν είναι αγοράσετε καινούργια συσκευή πριν το τέλος ζωής της μπαταρίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1

http://www.appleworldhellas.com/index.php?/topic/224-iphone-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%B1/

http://www.shop-e.gr/pals/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=114

http://www.mpoweruk.com/life.htm

http://www.apple.com/batteries/

http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_

batteries

Νίκος Τζιλιάνος

Advertisements

Posted on Απρίλιος 22, 2011, in Γενικά θέματα and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: